Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan yang Mulia

Ku renung ke luar tingkap,
Ku lihat, ku fikir,
Sejauh mana aku lalui,
Sejak ku lahir,
Sehingga kini...ku mampu berdiri,
Berdiri berpuasa tanpa tunjuk ajar.

Ku sentiasa berpaling,
Kenapa ku harus berpuasa,
Itu ku tahu setelah ku dewasa,
Puasa itu perlu,
Supaya kita ingat,
Masih ramai tiada makan atau minum,
Di dunia luar yang kita tidak pernah jejaki.

Ramadhan ini ku lalui,
Bukan bersendirian,
Tetapi dengan keluargaku,
Dengan rakan-rakanku,
Dengan buah hatiku,
Tetapi hanya satu tujuan Ramadhan,
Untuk mendekatkan diri dengan Ilahi.

Adanya Allah,
Dapat ku pinta,
Dapat ku doa,
Dapat ku usaha,
Untuk ku bahagia di dunia akhirat nanti.

Semoga Allah berkati aku,
Semoga segala amalanku,
Diterima olehNya,
Dan diberkati olehNya,
Supaya diriku sentiasa dilindungiNya,
Supaya diri sentiasa....DI BAWAH JAGAANNYA.

Amin.

Hasil Nukilan,


Friday, July 19, 2013

[REVIEW] Once Upon A Time in Wonderland

Post kali ni pasal drama siri terbaru yang akan mula ditayangkan kat ABC Channel US bulan September ni. Yang boleh aku cakap adalah, best!

Drama ini diberitahu, dimulakan di bandar Storybrooke (bagi yang pernah tengok Once Upon A Time). Alice pulang ke London dan semua orang mengganggap dia gila. Dia dimasukkan ke fasiliti orang gila dan disoal siasat.

Diberitahu dia bertemu dengan Genie di dalam botol (assuming botol Aladdin). Dia yang bebaskan genie tu dan mengharungi pelbagai pengembaraan sehinggalah The Red Queen bunuh genie tuh.

Of course, character utama dalam cite ni Alice dan juga The White Rabbit. Kalau tak bape nak faham, aku sarankan korang tgk Once Upon A Time sebelum tgk drama sini ni.

Nak tengok trailer? Nah tgk lah, serius best doe!!



So, best x? Best kan! Tak sabar tunggu premiere!

Tuesday, July 9, 2013

Diskriminasi Kaum (Racism)

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,
Post kali ni aku nak bincang pasal diskriminasi kaum atau dikenali sebagai "racism". Sebagaimana yang diketahui kita, isu perkauman adalah isu yang sangat sensitif kepada semua.

Manusia adalah serupa, yang berbeza hanyalah hati dan akal fikiran mereka. Bukanlah boleh dibezakan menerusi jenis kulit, bangsa ataupun bahasa. Macam dalam video bawah ni, eksperimen tentang perkauman di Amerika Syarikat diuji terhadap kanak-kanak gred ke-3. Hayati dan fahami maksud perkauman di dalam video ini.



Macam mana? Korang faham apa yang nak disampaikan? Baguslah kalau ada yang faham, jadi dengan apa yang aku nak sampaikan aku harap korang boleh elakkan perkauman di dalam hidup korang. Janganlah terlalu membenci atau membezakan antara kulit.

Itu je lah dari aku, oh lupa lak. Esok nak puasa dah. SELAMAT BERPUASA!! :)

Nukilan ikhlas dari,