Saturday, April 13, 2013

Sentap 101

Post kali pasal kes sentap. Hahaha, setiap orang akan sentap, tapi cara kita disentapkan tu kadang-kadang terlalu lawak. Ni aku ceritakan kes sentap antara aku ngan kengkawan aku sepanjang aku jejak kat dunia neyh.


Kes Sentap 1
Apabila kita elok-elok tengah berjalan dengan kawan kita, tetiba ada sorang minah tak dikenali lalu sebelah pandang pelik dan cakap "SOMBONG!". Dalam hati aku ngan kawan aku masing-masing ingat pihak lain kenal dia, padahal tak. So, agak geli hati bila teringat balek. Maybe dia PMS kot nak PMS-kan orang laen :P

Kes Sentap 2
Apabila kita dah terang-terang jelaskan dalam Twitter, Whatsapp, FB dan segala macam halaman sosial yang wujud kat dunia ni bahawa kita dah berpunya. Tapi still ada hamba makhluk Allah yang tak paham bahasa yang kita guna, obses sume ngan kita. Itu sangat annoying dan menyentapkan! Hahaha.

Kes Sentap 3
Apabila tengah-tengah main cipta nama melalui nombor plat kenderaan (eg. KPM = Kau Pergi Mampus) tiba-tiba member sebut nama kita melalui nombor plat tersebut dan sangat sentap bila ayat itu sangat lucah! Bhahahaha!

Kes Sentap 4
Sentap teramat apabila kita rapat dengan seseorang dan anggap dia sebagai kawan, tapi last-last kena tikam macam kena staple bertalu-talu. Sakit tak, sakit tak? Tipu lah kalau ada orang cakap tak pernah kena benda macam ni.

Kes Sentap 5
Bila ada orang guna servis kita, contohnya format laptop. Pastu sengaja carik alasan sebab tak nak bayar. Please people! Orang cari makan jugak, tapi dengan attitude sebegitu memang tak selamat la dunia akhirat. Kan? Hahahha.

Kes Sentap 6
Apabila kita carik barang yang hilang tapi xjumpa. Then suatu hari barang lain yang hilang, bila dicari, barang yang hilang waktu dulu yang kita jumpa. Oh My God! Sangat sentap kadang2! Hahaha.

Kes Sentap 7
Apabila kita cuba nak baikkan hubungan seorang rakan kita. Tapi pihak lagi satu ingat kita nak amek advantage dengan diorang. Ini sangat memberikan kita pengajaran bahawa jangan jadi orang ketiga! Kan?

Kes Sentap 8
Apabila kita salah cakap depan kawan kita, contoh dialog:

Sha      : Yeay! Satgi petang jumpa crack...eh! Crush aku!
Man    : Crack? Ok, pasni kita panggil dia crack jeh!
Sha      : #$%^&*@

Ada je benda nak diolah semula dalam kamus dia, hahahahah. Sentap x? Sesetengah tak lah :)

Kes Sentap 9
Sentap apabila perangai kita atau rahsia kita diceritakan secara meluas di dunia luar sampaikan semua orang pandang pelik kat kita. Kat sini ada contoh yang terbaik la, jadi kat salah seorang rakan aku. As you people know, aku berkawan dengan semua dan aku tak judge diorang. Tak kira bengkok, lurus ape sume diorang tetap kawan aku. Hati manusia tu penting. So cite kawan aku, dia ni bengkok. Kira ramai tahu pasal dia termasuk aku. Aku syukur de kawan cam dia sebab dia banyak tolong aku bila aku susah, kawan2 aku susah pon dia ada nak teman diorang. Tapi ade hamba Allah ni sebarkan pasal dia macam dia ni pelacur murahan. Semua lelaki pandang dia macam dia ni jenis pergi kat semua lelaki.

So guys and girls, jangan salah anggap dengan orang bengkok ni. Diorang sama macam kita, cuma naluri diorang je lain-lain. Take it from me, berkawan bukan ade batasan. Tapi mengikut yang baik dan buruknya kawan itu.

Kes Sentap 10
Sentap apabila orang pinjam barang kita tak tahu nak bagi balek. Macam Giant dalam Doraemon je perangai dia, pinjam tapi tak penah nak bagi balek. Manusia cenggini kene sumbat, sula sebagainya lah baru nak bagi balek barang dia. Bhahahaha.

Setakat sekarang, dah 10 kes sentap aku provide kat korang. Kalau de rasa sumthing perlu ditambah dalam kes sentap seterusnya komen lah kat bawah ni ya. Kalau rase ade kurang komen je, aku terima segala kritikan. Tiada manusia sempurna, semua belajar dari kesilapan :)

2 comments:

  1. sentap 11..

    bila kita x angkat telefon atas sebab2 tertentu..examples..tengah kuliah..then bila balik rumah or hostel, buka fb or twitter..si pemanggil tadi buat STATUS "call xpernah nak angkat, baik ambil hp tu, celup tepung & goreng je" ..YA! STATUS..bukan wallpost..tanpa tanya kita terlebih dulu kenapa kita x jawab panggilan diorang..

    ReplyDelete
  2. Sha, itu mmg sangat sentap! Tak faham situasi kan, saba je la. Best explain je kat dia tanpa balas dengan nada marah :)

    ReplyDelete