Friday, April 5, 2013

Kisah Dua Dunia

Kisah antara dua dunia, persahabatan dan percintaan...adakah tamatannya menarik? Baca dan share :)

Jane, wanita berkarisma. Mempunyai perwatakan yang menarik, rabun jauh tetapi most of the time pakai contact lens. Dia cantik, tetapi kurang berkeyakinan terhadap dirinya. Dalam selama dia bekerja di bawah syarikat OneLeaf Holdings semestinya ramai terpikat dengan perwatakannya yang happy-go-lucky. Sangat senang dia bercakap dan menarik perhatian pelanggan-pelanggan syarikat lain untuk melabur di dalam saham.

Sudah tentu, apabila perempuan seperti Jane semestinya akan terpikat dengan jejaka pilihan hatinya. Bukan sahaja dia mengusha tetapi fantasi itu dibawa hingga ke alam mimpi. Jane jarang bersosial dengan sesiapa, hanya bersama pelanggan syarikat dan terus balik ke rumah. Tabiat Jane apabila di rumah, berFacebook, berTwitter dan juga berBBM di mana aktivitinya di masa lapang.

Sehinggalah ke suatu hari, dia melihat seorang jejaka tampan yang disukainya...difriend request olehnya. Jejaka itu approve, namanya Azry. maka berkenalanlah mereka di halaman muka buku. Pada mulanya Jane sudah tahu dan bersuara di dalam hatinya, "I'm not his type, I can feel it. Better jangan gedik dan perasan dia akan suka kat aku". Jadi, dengan itu Jane hanyalah bertegur sapa seperti biasa dan menjalani hidupnya seperti biasa.

Setahun, dua tahun berlalu...di mana Jane dilukakan hati oleh ramai lelaki dan terus bangun untuk kebahagiaan masa hadapan. Dia terus berTwitter bersama rakannya dan secara tiba-tiba, Azry mula mengikutinya di Twitter. Jane mengikutinya semula, Jane melihat profile Twitternya dan terserempak akan BBM pin Azry. Maka bermulalah perkenalan mereka semula melalui halaman Twitter dan BBM. Saban hari mereka bertanya khabar seperti biasa. Tiba-tiba pada suatu malam apabila Jane berBBM dengan Azry..terkeluarlah suatu ayat...

"Sebenarnya, sejak dahulu lagi saya melihat halaman Facebook awak. Saya minat akan awak, rupa awak membuatkan saya tersenyum dan jantung berdegup kencang"
Jane terkejut beruk! Adakah jejaka yang pernah diminatinya meminatinya semula?? Jane meneruskan sambil mereka berkongsi perasaan masing-masing. Tetapi hati Jane mula merasai sesuatu...

Jane terbangun pada esok paginya, terkejut dengan mimpinya berjumpa Azry. Jane menghantar BBM kepadanya dan Azry terkejut sambil ketawa...

"Sampai ke situ awak ingatkan saya ya? Ada jodohlah kita :)"
Jane tersenyum lebar, dia pergi meneruskan perjalanannya ke tempat kerja sambil mengukir senyuman di bibirnya. Malamnya, Jane meneruskan aktivitinya untuk berBBM, berFacebook dan berTwitter. Malam itu, segalanya berubah...lain dari yang sebelumnya, Azry mula menunjukkan bahawa dia tidak begitu berminat untuk menegur dan chat bersama Jane. Jane mula kecewa...sangkaannya bahawa Azry mungkin betul-betul meminatinya meleset.

Akhirnya pada esoknya, Jane hanya bertanya khabar dan mengucapkan kepada BBM Azry...

"Selamat Pagi, Semoga Hari Hari Yang Indah. Semoga Bertemu Dengan Yang Diingini :)"
Dan pada saat itu, Jane nekad...dia tidak mahu lagi berkenalan dengan seseorang dari laman sosial. Walaupun sakit hatinya, dia tahu bahawa bukan semua jodoh datang dari bersosial di internet..tetapi dengan mengenali seseorang di hadapan mata...

PEDOMAN: Janganlah terlalu berharap akan perasaan yang lebih dari pihak yang lain, kerana itu mampu membinasakan diri kita. Dan jangan anggap semua manusia adalah baik, terdapat sesetengah yang amat suka menghancurkan perasaan orang lain hanya untuk suka-suka.
 

No comments:

Post a Comment