Saturday, April 13, 2013

Sentap 101

Post kali pasal kes sentap. Hahaha, setiap orang akan sentap, tapi cara kita disentapkan tu kadang-kadang terlalu lawak. Ni aku ceritakan kes sentap antara aku ngan kengkawan aku sepanjang aku jejak kat dunia neyh.


Kes Sentap 1
Apabila kita elok-elok tengah berjalan dengan kawan kita, tetiba ada sorang minah tak dikenali lalu sebelah pandang pelik dan cakap "SOMBONG!". Dalam hati aku ngan kawan aku masing-masing ingat pihak lain kenal dia, padahal tak. So, agak geli hati bila teringat balek. Maybe dia PMS kot nak PMS-kan orang laen :P

Kes Sentap 2
Apabila kita dah terang-terang jelaskan dalam Twitter, Whatsapp, FB dan segala macam halaman sosial yang wujud kat dunia ni bahawa kita dah berpunya. Tapi still ada hamba makhluk Allah yang tak paham bahasa yang kita guna, obses sume ngan kita. Itu sangat annoying dan menyentapkan! Hahaha.

Kes Sentap 3
Apabila tengah-tengah main cipta nama melalui nombor plat kenderaan (eg. KPM = Kau Pergi Mampus) tiba-tiba member sebut nama kita melalui nombor plat tersebut dan sangat sentap bila ayat itu sangat lucah! Bhahahaha!

Kes Sentap 4
Sentap teramat apabila kita rapat dengan seseorang dan anggap dia sebagai kawan, tapi last-last kena tikam macam kena staple bertalu-talu. Sakit tak, sakit tak? Tipu lah kalau ada orang cakap tak pernah kena benda macam ni.

Kes Sentap 5
Bila ada orang guna servis kita, contohnya format laptop. Pastu sengaja carik alasan sebab tak nak bayar. Please people! Orang cari makan jugak, tapi dengan attitude sebegitu memang tak selamat la dunia akhirat. Kan? Hahahha.

Kes Sentap 6
Apabila kita carik barang yang hilang tapi xjumpa. Then suatu hari barang lain yang hilang, bila dicari, barang yang hilang waktu dulu yang kita jumpa. Oh My God! Sangat sentap kadang2! Hahaha.

Kes Sentap 7
Apabila kita cuba nak baikkan hubungan seorang rakan kita. Tapi pihak lagi satu ingat kita nak amek advantage dengan diorang. Ini sangat memberikan kita pengajaran bahawa jangan jadi orang ketiga! Kan?

Kes Sentap 8
Apabila kita salah cakap depan kawan kita, contoh dialog:

Sha      : Yeay! Satgi petang jumpa crack...eh! Crush aku!
Man    : Crack? Ok, pasni kita panggil dia crack jeh!
Sha      : #$%^&*@

Ada je benda nak diolah semula dalam kamus dia, hahahahah. Sentap x? Sesetengah tak lah :)

Kes Sentap 9
Sentap apabila perangai kita atau rahsia kita diceritakan secara meluas di dunia luar sampaikan semua orang pandang pelik kat kita. Kat sini ada contoh yang terbaik la, jadi kat salah seorang rakan aku. As you people know, aku berkawan dengan semua dan aku tak judge diorang. Tak kira bengkok, lurus ape sume diorang tetap kawan aku. Hati manusia tu penting. So cite kawan aku, dia ni bengkok. Kira ramai tahu pasal dia termasuk aku. Aku syukur de kawan cam dia sebab dia banyak tolong aku bila aku susah, kawan2 aku susah pon dia ada nak teman diorang. Tapi ade hamba Allah ni sebarkan pasal dia macam dia ni pelacur murahan. Semua lelaki pandang dia macam dia ni jenis pergi kat semua lelaki.

So guys and girls, jangan salah anggap dengan orang bengkok ni. Diorang sama macam kita, cuma naluri diorang je lain-lain. Take it from me, berkawan bukan ade batasan. Tapi mengikut yang baik dan buruknya kawan itu.

Kes Sentap 10
Sentap apabila orang pinjam barang kita tak tahu nak bagi balek. Macam Giant dalam Doraemon je perangai dia, pinjam tapi tak penah nak bagi balek. Manusia cenggini kene sumbat, sula sebagainya lah baru nak bagi balek barang dia. Bhahahaha.

Setakat sekarang, dah 10 kes sentap aku provide kat korang. Kalau de rasa sumthing perlu ditambah dalam kes sentap seterusnya komen lah kat bawah ni ya. Kalau rase ade kurang komen je, aku terima segala kritikan. Tiada manusia sempurna, semua belajar dari kesilapan :)

Friday, April 5, 2013

Kisah Dua Dunia

Kisah antara dua dunia, persahabatan dan percintaan...adakah tamatannya menarik? Baca dan share :)

Jane, wanita berkarisma. Mempunyai perwatakan yang menarik, rabun jauh tetapi most of the time pakai contact lens. Dia cantik, tetapi kurang berkeyakinan terhadap dirinya. Dalam selama dia bekerja di bawah syarikat OneLeaf Holdings semestinya ramai terpikat dengan perwatakannya yang happy-go-lucky. Sangat senang dia bercakap dan menarik perhatian pelanggan-pelanggan syarikat lain untuk melabur di dalam saham.

Sudah tentu, apabila perempuan seperti Jane semestinya akan terpikat dengan jejaka pilihan hatinya. Bukan sahaja dia mengusha tetapi fantasi itu dibawa hingga ke alam mimpi. Jane jarang bersosial dengan sesiapa, hanya bersama pelanggan syarikat dan terus balik ke rumah. Tabiat Jane apabila di rumah, berFacebook, berTwitter dan juga berBBM di mana aktivitinya di masa lapang.

Sehinggalah ke suatu hari, dia melihat seorang jejaka tampan yang disukainya...difriend request olehnya. Jejaka itu approve, namanya Azry. maka berkenalanlah mereka di halaman muka buku. Pada mulanya Jane sudah tahu dan bersuara di dalam hatinya, "I'm not his type, I can feel it. Better jangan gedik dan perasan dia akan suka kat aku". Jadi, dengan itu Jane hanyalah bertegur sapa seperti biasa dan menjalani hidupnya seperti biasa.

Setahun, dua tahun berlalu...di mana Jane dilukakan hati oleh ramai lelaki dan terus bangun untuk kebahagiaan masa hadapan. Dia terus berTwitter bersama rakannya dan secara tiba-tiba, Azry mula mengikutinya di Twitter. Jane mengikutinya semula, Jane melihat profile Twitternya dan terserempak akan BBM pin Azry. Maka bermulalah perkenalan mereka semula melalui halaman Twitter dan BBM. Saban hari mereka bertanya khabar seperti biasa. Tiba-tiba pada suatu malam apabila Jane berBBM dengan Azry..terkeluarlah suatu ayat...

"Sebenarnya, sejak dahulu lagi saya melihat halaman Facebook awak. Saya minat akan awak, rupa awak membuatkan saya tersenyum dan jantung berdegup kencang"
Jane terkejut beruk! Adakah jejaka yang pernah diminatinya meminatinya semula?? Jane meneruskan sambil mereka berkongsi perasaan masing-masing. Tetapi hati Jane mula merasai sesuatu...

Jane terbangun pada esok paginya, terkejut dengan mimpinya berjumpa Azry. Jane menghantar BBM kepadanya dan Azry terkejut sambil ketawa...

"Sampai ke situ awak ingatkan saya ya? Ada jodohlah kita :)"
Jane tersenyum lebar, dia pergi meneruskan perjalanannya ke tempat kerja sambil mengukir senyuman di bibirnya. Malamnya, Jane meneruskan aktivitinya untuk berBBM, berFacebook dan berTwitter. Malam itu, segalanya berubah...lain dari yang sebelumnya, Azry mula menunjukkan bahawa dia tidak begitu berminat untuk menegur dan chat bersama Jane. Jane mula kecewa...sangkaannya bahawa Azry mungkin betul-betul meminatinya meleset.

Akhirnya pada esoknya, Jane hanya bertanya khabar dan mengucapkan kepada BBM Azry...

"Selamat Pagi, Semoga Hari Hari Yang Indah. Semoga Bertemu Dengan Yang Diingini :)"
Dan pada saat itu, Jane nekad...dia tidak mahu lagi berkenalan dengan seseorang dari laman sosial. Walaupun sakit hatinya, dia tahu bahawa bukan semua jodoh datang dari bersosial di internet..tetapi dengan mengenali seseorang di hadapan mata...

PEDOMAN: Janganlah terlalu berharap akan perasaan yang lebih dari pihak yang lain, kerana itu mampu membinasakan diri kita. Dan jangan anggap semua manusia adalah baik, terdapat sesetengah yang amat suka menghancurkan perasaan orang lain hanya untuk suka-suka.