Sunday, December 23, 2012

Cara save skrip CELTX ke Microsoft Word

Assalamualaikum n salam sejahtera.
Post sebelum ni aku ade perkenalkan aplikasi celtx kat korang kan? Ha, ada antara kawan-kawan aku tanya macam mana nak save di dalam bentuk word atau dengan extension "*.doc" atau "*.docx". So kali ni aku nak terangkan cara mudah nak masukkan skrip tu di dalam Microsoft Word. Untuk tumbesaran gambar kalau tak nampak, tekan je gamba tu untuk tumbesaran hakiki.

1. Buka fail skrip korang, pastu korang tekan je kat "Script" ---> "Export Script..."

 
2. Lepas tu pilih la folder mana korang nak save skrip ni ke bentuk ".txt"


3. Lepas korang dah save, buka fail yang dah di save tadi. Ia akan buka di dalam "Notepad". Korang tekan butang "Edit" ---> "Select All"


4. Lepas korang dah 'select all' tadi, pergi ke "Edit" ---> "Copy"


5. Lepas dah 'copy' semua perkataan tadi, korang buka lah Microsoft Word (pastikan korang dah set 'Page Setting' korang ke saiz 'A4' dalam "Page Layout" ---> "Size" ---> "A4"). Lepas tu, tekan lah butang 'Paste'. Ta-da, siaplah masukkan semua dalam Microsoft Word. Jangan lupa semak skrip tu semula bagi sesuai dengan page anda. Selamat berjaya! :)


1 comment: