Monday, December 31, 2012

Selamat Tahun Baru 2013. The truth about Mayan Calendar.

Assalamualaikum semua,
Pejam celik, pejam celik dah nak masuk tahun 2013 dah kan? Semua expect nak kiamat bagai. Tak elok percaya benda macam ni. Kali ni aku nak jelaskan maksud sebenar Kalendar Mayan yang digembar-gemburkan membawa erti kiamat tuh.


Kaum Mayan maju dengan ahli matematik dan ahli astronomi yang mengira kitaran bulan dan matahari. Mereka mempunyai cara yang sangat khusus mengukur masa, dan salah satu daripada bentuk-bentuk ini adalah sistem 'Long Count', di mana setiap tahun mempunyai 18 bulan dengan 20 hari. Sistem ini juga termasuk unit-unit lain seperti KATUN, bersamaan dengan 20 tahun dalam kalendar, dan Baktun, yang bersamaan dengan 394 tahun.

Kepentingan mencapai Baktun ke-13, ia tidak seperti seperti apa yang berlaku dalam kalendar kita dan Baktun ke-14 tidak disambung. Kiraan kalendar mereka kembali ke sifar.

Tidak seperti semua bencana cerita yang anda mungkin telah dengar, pada penghujung Baktun ke-13, sebagai masa setiap hari Ahad berakhir dalam kalendar, Isnin datang lagi dan dengan itu bermula minggu baru. Mereka yang telah mengkaji isu ini, menjelaskan bahawa ini adalah kerana cara kerja sistem penjadualan mereka, dan walaupun ia merupakan akhir kitaran, ia tidak mempunyai makna bencana.

So korang dah faham maksud Kalendar Mayan? Bukan salah diorg, tapi fahaman manusia lain yang cakap ramalan kalendar diorang. Diorang tak bersalah pon, ish ish ish.

Thursday, December 27, 2012

Me on TV! :)

Sexcited gila bila muka masuk setiap episod dalam drama Tv A-Hijrah selepas Aidilfitri hari tuh. Berbaloi usaha lakonan selama 2 minggu bersama geng-geng pelakon utama drama "Doa Untuk Aku", Diddy Hirdy sangat sporting waktu berlakon sesama. Walaupun aku takde dialog dan hanya student latar dalam drama, aku takkan lupa pengalaman join shooting sesama diorg.


Aku ingat lagi, director ada panggil aku ntuk satu shot cakap dengan Jeffry (Diddy Hirdy). Punya lah gelabah aku sebab sudden dia panggil aku, yang Jeffry pon tetiba tanya soalan tak masuk dek akal. Aku punya la gelabah jawab pon selamba je time tu. Aku tak sempat tengok semua episod tapi aku bersyukur diberi peluang bertemu dan berlakon bersama artis-artis macam diorg kat UUM.

Bawah ni adalah sinopsis drama "Doa Untuk Aku", sebuah komedi drama tentang seorang muallaf yang baru memeluk Islam bernama Adly.

Kisah Adly  seorang pelajar universiti yang mualaf dari keluarga Mat Salleh berbangsa inggeris yang hanya punya pengetahuan agama yang basic sahaja. Tapi dia sangat mempercayai doa seorang ibu itu makbul. Dengan berkat doa ibunya lah dia akhirnya berjaya menyambung pengajian ke peringkat universiti. Namun apabila ibunya meninggal dunia, Adly seperti kehilangan arah dalam pelajarannya. Peperiksaan akhirnya makin dekat tapi dia tidak yakin akan lulus periksa tanpa doa ibunya.Dia menjadi gelabah dan tidak tentu arah. Akhirnya dia dimendapat tahu berkenaan lapan golongan yang makbul doanya. Adly kemudiannya mencari lapan golongan itu bagi mendoakan kejayaannya semasa dalam peperiksaan. 
Ni pulak adalah trailer bagi drama tersebut :)

TIPS Twitter

Tips kali ni adalah ntuk pengguna Twitter, aku dulu selalu sangat tweet mcm2 bila bosan. Tapi kadang-kadang susah nak tweet bila taip je kena tekan butang Tweet tu sume. Sekarang aku perkenalkan cara mudah nak Tweet menggunakan TweetDeck!

Bagi yang belum pernah dengar pasal TweetDeck, TweetDeck adalah Twitter client yang memudahkan urusan Tweet korang. Dalam satu masa korang boleh tengok tweet terbaru, siapa yang mention korg, siapa yang Direct Message korang dan sebagainya. Tak perlu nak tekan satu-satu nak tengok semua tu. Bwah ni contoh gambar interface TweetDeck yang aku gunakan.


Untuk pengetahuan korang, TweetDeck versi 0.38.2 adalah yang paling best. Aku nasihatkan korang download version ni saja. Jangan download versi baru sebab yang baru sumpah xbest nak tweet! Cubalah. Link untuk download TweetDeck ni aku bagi kat bawah ni. Enjoy!

Sunday, December 23, 2012

Cara save skrip CELTX ke Microsoft Word

Assalamualaikum n salam sejahtera.
Post sebelum ni aku ade perkenalkan aplikasi celtx kat korang kan? Ha, ada antara kawan-kawan aku tanya macam mana nak save di dalam bentuk word atau dengan extension "*.doc" atau "*.docx". So kali ni aku nak terangkan cara mudah nak masukkan skrip tu di dalam Microsoft Word. Untuk tumbesaran gambar kalau tak nampak, tekan je gamba tu untuk tumbesaran hakiki.

1. Buka fail skrip korang, pastu korang tekan je kat "Script" ---> "Export Script..."

 
2. Lepas tu pilih la folder mana korang nak save skrip ni ke bentuk ".txt"


3. Lepas korang dah save, buka fail yang dah di save tadi. Ia akan buka di dalam "Notepad". Korang tekan butang "Edit" ---> "Select All"


4. Lepas korang dah 'select all' tadi, pergi ke "Edit" ---> "Copy"


5. Lepas dah 'copy' semua perkataan tadi, korang buka lah Microsoft Word (pastikan korang dah set 'Page Setting' korang ke saiz 'A4' dalam "Page Layout" ---> "Size" ---> "A4"). Lepas tu, tekan lah butang 'Paste'. Ta-da, siaplah masukkan semua dalam Microsoft Word. Jangan lupa semak skrip tu semula bagi sesuai dengan page anda. Selamat berjaya! :)


Memperkenalkan Celtx, aplikasi mudah membuat skrip.

Lama aku tak update blog ni, ok kali ni aku nak perkenalkan aplikasi yang aku gunakan dalam pembuatan skrip. Aplikasi ni mudah sebab tak perlu nak 'adjust indent' seperti dalam Microsoft Word. Semua fungsi skrip dah lengkap di dalam aplikasi ni.


Aplikasi ni aku sarankan kepada penulis-penulis skrip di luar sana. Bukan apa, memudahkan segala urusan korang semua. Tak perlu nak susah-susah formatting Microsoft Word untuk tulis skrip korang. Link untuk download aplikasi ni, korang click je kat logo CELTX atas ni.

Aku harap ramai orang mampu hasilkan cerita yang berkualiti masa sekarang sebab dah terlalu banyak cerita yang dikeluarkan tak sesuai untuk kanak-kanak. Terlalu banyak yang berunsur ganas atau tidak bermoral sekarang, so aku sarankan korang mampu hasilkan cerita umum yang mampu memberi impak kepada para penonton di luar sana.

Peace out!

Wednesday, December 12, 2012

Video Blog II

Assalamualaikum dan salam sejahtera, lama kan aku tak update blog aku nie? Haha, busy sangat dengan social life dan study aku. Sampai lupa kat blog aku yang xseberapa nih, by the way aku de buat educational video ngan kawan sekelas aku...sebenarnya untuk assignment, tapi aku rasa video ni banyak bagi pengalaman kat aku dalam editing video walaupun aku xminat bab ni sbb xpandai langsung wat animasi.

So, bawah nie video aku...kalau nak komen sini komenlah. Kalau nak komen dalam YouTube skali like pon baguih jugak. Hahaha, anyways sorry sbb lama gila xupdate blog...nak fokus study sebab tukar majoring semester ni. So terpaksa hard work dengan semester yang ada 7 subjek!

Final exam start 26/12 sampai 6/1/2013...maunya tak gila 7 paper dalam 2 minggu. hahaha. Wish me luck though. Here's my video, enjoy. Wassalam.


Tuesday, October 30, 2012

Cintaku Untukmu

Alkisah bermula penceritaan dua pasangan bahagia. Mereka sangat bahagia sehinggakan wujudnya kecemburuan pihak lain. Hubungan mereka kukuh seperti titanium, akan tetapi kebahagiaan mereka hanya sementara.

Perkenalan antara Asiah dan Hamidi bermula melalui perkenalan antara rakan mereka, Amin. Amin dapat merasakan hubungan mereka bakal berkekalan kerana kerenah mereka sentiasa menjadi hiburan Amin. Apabila berjumpa sahaja, Hamidi sering menyakat Asiah sehinggakan terbang kasut ke muka Hamidi. Mereka menjadi rapat sehinggakan tiada siapa dapat menembusi dinding cinta mereka.

Hubungan mereka berkekalan sehingga 15 tahun, tiada siapa dapat menjangka bala yang bakal menimpa hubungan mereka itu...

Hamidi mula bekerja di satu syarikat mewah, betapa bangganya dia dapat bekerja di situ sehinggakan dia berimpian ingin berkahwin dengan Asiah beberapa tahun kemudian jika dia berjaya kelak. Hamidi bekerja keras, tanpa menyangka bahawa munculnya anak pemilik syarikat tersebut....Aminah cuba untuk merampas harta paling berharga Asiah.

Hamidi tahu akan tujuan Aminah dan dia sering mengelak akan godaannya. Hamidi terlampau sayangkan Asiah, dia nekad tidak akan membenarkan sesiapa menyentuh atau cuba menggoda dirinya itu. Asiah tidak bekerja, sebaliknya dia tinggal di rumah ibu bapanya menolong ibunya memasak dan menjaga adik-adiknya. Asiah mempunyai perwatakan sentiasa tersenyum, akan tetapi garang apabila disakat atau dikenakan. Asiah, seperti yang diceritakan oleh bekas kekasihnya dahulu adalah kuat cemburu.

Hamidi belum pernah melihat perwatakan Asiah itu, sehingga suatu hari Asiah mendapat tahu bahawa Aminah cuba untuk menggoda Hamidi ditambah pula Asiah kuat cemburu dengan situasi tersebut. Asiah, mula menunjukkan perwatakan cemburunya itu, dilemparkan tuduhan ke arah Hamidi tanpa soal siasat. Hamidi bengang dengan tindakan Asiah itu mula melemparkan kata-kata yang sangat kasar kepadanya..

"Aku boleh cari orang lebih baik dari kau, kau jangan ingat kau sorang je dalam dunia ni!", kata Hamidi.


Asiah terkedu, dia tidak mampu berkata apa-apa. Berfikiran bahawa dia tahu Hamidi adalah panas baran orangnya. Dia mendiamkan diri menunggu Hamidi sejuk hatinya dahulu sebelum berbincang semula. Akan tetapi Hamidi terasa tercabar jatuh dengan godaan Aminah dan mereka mula bersama di dalam syarikat itu. Asiah, mendengar cerita dari Amin...tidak mampu bersabar...dia tahu betapa bersalah dirinya menuduh Hamidi tanpa usul periksa. Tidak disangkanya Hamidi akan buat apa yang diperkatakannya beberapa hari sebelum itu.

Asiah menghubungi Hamidi, diajak berjumpa untuk menyelesaikan segalanya. Asiah melepaskan egonya itu dan cuba meminta maaf serta berjanji untuk cuba berubah dari sikapnya itu. Akan tetapi, malangnya ego Hamidi masih memakan dirinya. Dia menolak rayuan Asiah. Dia mempermainkan kata-kata Asiah itu dengan meninggalkan Asiah perlahan-lahan dari hidupnya. Asiah tanpa mengetahui penipuan ini jatuh akhirnya.

Berderai tangisan Asiah, mengetahui bahawa Hamidi berubah dengan hanya pertengkaran sekecil itu. Asiah beredar pergi dari hidup Hamidi. Beberapa tahun kemudian, Hamidi pulang ke kampung halaman. Dia bertemu Amin.

"Amin, mana Asiah...lama aku tak dengar cerita dari dia.", kata Hamidi.

"Asiah...eh, mana minah yang cantik, ayu, anggun yang selalu dengan kau hari tu?", jawab Amin.

"Aminah ke? Aku putuskan dengan dia, aku dapat tahu dia jenis kaki lelaki. Kantoi dengan aku dalam kelab hari tu dengan lelaki lain. Aku ingat dia innocent, sbb tak ramai kenal dia. Rupanya aku tertipu dengan segala penipuan dia. Aku datang nak minta maaf kat Asiah, mana dia Min?", rayu Hamidi.

Dengan muka yang sedih, Amin menceritakan saat-saat akhir Asiah sebelum bertemu dengan Maha Penciptanya. Asiah mempunyai penyakit tumor di dalam otak, tanpa memberitahu Hamidi...dia melepaskan Hamidi kerana dia tak mahu menderita bersama orang yang disayanginya.

Hamidi sebak hati menjejakkan kaki ke tanah kubur Asiah, meminta maaf di hadapan kuburnya kerana tidak mengetahui akan apa yang terjadi sebelum ini. Hamidi menangis, Amin menggeleng-gelengkan kepala sambil bercakap,

"Mungkin sudah terlambat Midi, dulu dia terlalu sayangkan kau sampai berpuluh-puluh risikan datang rumah dia tolak. Tengok apa yang sudah kau lepaskan untuk mengejar ego kau yang tak kemana tu."

Hamidi menundukkan kepala tanda menyesal...walaupun sudah terlambat.

Sunday, October 14, 2012

Tips Blackberry: Elakkan Kredit Ditelan

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,
Era moden sekarang ramai dah mula gunakan telefon pintar atau dikenali sebagai SmartPhone. Aku sendiri dah pakai banyak jenis SmartPhone. Telefon pintar pertama aku HTC Wildfire di mana ada orang curi, kemudian sekarang aku pakai HTC Sensation XE yang datang dengan earphone BeatsAudio percuma! Aku sangat berpuas hati dengan kualiti audionya. Aku gak pakai BlackBerry, sekadar Bold 9700 pon dah memadai sebab aku tak berapa minat BB dengan memori akses yang kurang. Aku pakai sebab BBM je, nak BBM ngan tersayang je (gitcheww).

Baiklah, kat sini aku nak bagi sikit tips, semasa aku guna BB aku ada perasan kredit aku tetiba ada hilang walaupun aku guna BIS. So aku search Google dan terjumpa cara macam mana nak elakkan kredit dari ditelan. Penghargaan kepada Fahmie Hyperlink punya blog sebab bagi tips yang sempurna nih!


Kan sakit hati kalau tibe tibe credit kite hilang tanpe sebab kan? Settings nie akan membantu mereka yang menggunakan Prepaid. Kalau korang tanye kat Maxis Centre or Celcom Centre or Digi Centre pon diorang tak tau nak jawab pasal nie. 

AMARAN: Buat sebijik sebijik macam dalam gambar yang aku sediakan dan aku tandakan dengan anak panah tu tau. Mate tuh alert la sikit. Jangan asal boleh je. Kene PERFECT macam yang aku ajar.

Nota: Untuk memudahkan pencarian. Bagi OS6 dan keatas. Taip je kat standby mood BlackBerry korang tu. Bagi yang pakai OS5 dan kebawah. Sila cari di Options.
**************************************************

Fokus kat tulisan BlackBerry tu!! Ramai yang terlepas pandang.

Advanced System Settings: TCP IP
APN Setting Enable : Tandakan 
APN:BlackBerry.net (WAJIB sebijik sebijik macam nie)
APN: Authentication Enabled : Jangan Tanda

**************************************************



Advanced System Settings: Browser Push
Enable Push : Tandakan
Enable MDS Push: Jangan Tandakan
Enable WAP Push: Tandakan
Allow WAP Push Application: Jangan Tandakan

**************************************************





Tambahan: Bagi pengguna Social Network yang menggunakan UberSocial atau Social Scope sebagai Social Client pilihan anda, sila ikut setting ini. 
UberSocial and Social Scope : Options
Tandakan pada BIS. Jangan set bende nie kepada Auto. 

**************************************************

Aku harap korang gunakan tips ni bebaik, terutamanya yang pakai Prepaid. Jangan tension-tension sangatlah kredit tetiba hilang. Ha ni solution dia :)

P/S: Kalau BlackBerry App World ID korang tak boleh nak update. Sila tukar semua setting ini seperti sedia kala. Setting ini block Research In Motion (RIM) untuk menerima ID dari Blackberry. 



Sunday, September 2, 2012

For you, sincerely from me...

Ive been lost,
Lost on track,
Lost on mind,
And lost on heart.

Until I met you,
With your words,
With your soul,
With your smile,
You bring me to life.


You may not know this,
You may not remember this,
You may not notice it,
But I froze when I met you.

I froze knowing you are real,
I froze knowing who you are,
I froze trying to be the best,
And the hardest of all,
I froze all my mistakes for you,
For you to be happy.

This may not be the best words to you,
This may not make you love me,
But I will always do,
ALWAYS.

Forgive me,
Forgive me if I am a mistake,
Forgive me if I am a curse,
Forgive me if I am a burden to you,
Forgive me as I tried,
Tried to be the best you ever know.

FORGIVE ME.

Monday, August 27, 2012

Hukum Mengambil Gambar (Bidang Fotografi)

Dipetik dari blog Nizarazu

Sejak akhir-akhir ini, ramai orang telah menceburi bidang fotografi dan menjadikannya sebagai satu pekerjaan sampingan. Bermula dengan era kamera DSLR, bidang ini dilihat mampu menjadi salah satu pekerjaan yang mampu meraih pendapatan yang tinggi. Ekoran daripada itu, ramai yang lupa bahawa setiap benda yang kita lakukan perlu mengikut syariat Islam.



Di sini terdapat koleksi soal jawab mengenai hukum mengambil gambar fotografi terutamannya dalam majlis perkahwinan.


1) Adakah dibolehkan saya mengambil gambar pengantin perempuan yang sedang disolekkan yang tidak menutup rambut kerana ia diminta oleh pengantin perempuan?


Jawapan: Mengikut Dr. Yusof Al-Qaradhawi, walaupun fotografiharus hukumnya, tapi hukumnya bergantung kepada objek fotografi atau objek yang di ambil oleh jurugambar itu. Jika gambar yang diambil adalah gambar bogel, maka ketika itu hukum fotografi adalah haram. Begitu juga gambar perempuan yang membuka auratnya. Hukum yang kedua, hukum melihat aurat perempuan tanpa keperluan yang darurat (seperti perubatan bagi seorang doktor), maka hukumnya adalah haram. Maka hukum anda mengambil gambar-gambar perempuan yang mendedahkan aurat adalah haram hukumnya. Permintaan pelanggan bukanlah alasan untuk mengharuskan yang haram.


2) Apakah rezeki yang saya terima dari mengambil gambar pengantin sedang disolekkan ini halal?

Jawapan: Tidak halal. Ini kerana mengikut kaedah fiqh, “Al hukum bil wasilah hukmu bil maqosyid” (hukum bagi wasilah adalah hukum dari maksud), ia datang dari kaedah fiqih, “Ma haruma isti’maaluh, haruma ittikhaazuh” (yang haram penggunaannya, haram pula memperolehinya) (Muhamamd al-Zarqa’, syarah qawaid/389).


3) Bagaimana pula dengan hasil rezeki gambar-gambar pengantin perempuan yang menutup aurat penuh? Adakah rezeki yang diterima itu halal?


Jawapan: Halal. Ia kembali kepada hukum asal fotografi adalah harus dan harus pula rezeki dari foto-foto yang halal.


4) Bolehkan saya menolak jumlah wang gambar pengantin perempuan yang tidak menutup aurat ini daripada keseluruhan wang hasil gambar perkahwinannya? Maknanya saya hanya memakan hasil gambar yang diambil pengantin wanita yang menutup aurat sahaja (memberikan hasil ini sebagai rezeki keluarga) dan hasil gambar yang tidak menutup aurat saya tidak memakannya (iaitu menggunakan hasil itu dengan membeli kamera/filem baru).


Contohnya harga pakej gambar ialah RM100. Katakan ada 40 (40%) keping gambar pengantin wanita tidak menutup aurat rambut dan 60 (60%) keping lagi menutup aurat penuh. Jadi saya memberikan rezeki RM60 itu kepada keluarga saya dan RM40 itu saya tidak memakannya (dan menggunakan RM40 utk membeli filem/lensa).


Jawapan: Amalan seperti ini sebenarnya tidak pernah dilakukan oleh orang Islam sebelum ini khususnya di zaman salafus-soleh. Mereka berpegang teguh dgn hadis Asy-Syarif, hadis no.6 dalam Matn arba’een anNawawiyah (Matan hadis 40 Imam Nawawi) dari Nu’man bin Bashir yang dikeluarkan oleh Dua Sahih Bukhari-Muslim, “Sesungguhnya yang Halal itu jelas, yang haram itu jelas dan di antara keduanya banyak perkara syubahah (samar-samar) yang kebanyakan manusia tidak mengetahuinya.”


Maksudnya jika kita melakukan begitu, cuba membuat perakaunan (accounting) ini dari sumber halal dan ini dari sumber haram, ini kerana kita takut accounting itu tidak tepat dan masih ada yang syubahah. Lagipun dalam tubuh orang Islam itu tidak berhimpun sifat halal dan haram serta syubahah. Dia hanya mengutamakan halal bayyin dalam semua urusan hidupnya. Dalilnya: “Allah sekali-kali tidak menjadikan bagi seseorang dua buah hati dalam rongganya.” (Quran 33:04). Maksud ayat ini, orang Islam dia hanya ada satu buah hati, ada satu pilihan, hanya memilih yang halal sahaja dan menjauhi syubahah apatah lagi yang haram dalam urusan hidupnya.

Friday, August 17, 2012

Tak salah menegur.

Assalamualaikum,
Post kedua untuk hari ini, aku nak membuat teguran sikit. Lagipun teguran tak salah kan? So here goes!

Bermaafan di bulan puasa dan pada hari raya dah jadi adat Melayu kita. Tetapi kadang2 ia dianggap hanya diucapkan sempena sambutan sahaja. Bagi aku, bermaafan ini tak kira masa dan tempat. Dan orang yang memperlekehkan kata-kata ucapan maaf ini merupakan orang yang pendek akal. YA, pendapat aku tentang org sebegini adalah PENDEK AKAL!

Maaf jika ada yang terasa, sbb cuba jadi rasional dan jangan layan sangat ego pada diri tuh...ada betulnya apa yang aku cakap. Sbb bagi aku, orang yang meminta maaf ni dah dikira sanggup rebah ke tanah nak minta maaf dari kita dan kalau kita tak terima maaf dia tu dikira kita ini yang hina. Lagipun Nabi cakap macam mana pon salah seorang hamba Allah, dia layak diberi pengampunan apabila ikhlas meminta maaf.

Aku mengaku, aku bukan baik sangat dan ada juga yang membenci aku. Aku ada juga meminta maaf dengan orang yang anggap aku 'musuh' diorg. Tetapi aku rasa puas dapat meminta maaf walaupun hakikatnya diorg anggap maaf aku hanya mainan. Aku tak kisah dianggap mcm tu, asalkan aku dah buat tanggungjawab aku dengan diorg. Aku dah minta maaf.

Bila aku on twitter, aku lega hati baca salah sorg Twitterian Dian Sira Arja a.k.a Mama Duyung...


Betul juga apa yang dinyatakan dia, dan aku lega dapat selesaikan tanggungjawab aku.

Korang lak bagaimana? Dah minta maaf dengan semua org? Jangan bermusuh atau berdendam, tak baik tau.  Peace out! :)

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum semua follower terchenta.

Hope korang semua sihat belaka. Aku tahu ramai sakit time posa ni, macam2 sakit termasuklah sakit penipuan. Hahaha. Aku sendiri pon ade sakit gak, demam campak kali kedua bulan puasa ni...adehh! Kena ganti puasa la pasni.

BTW, aku dah lama kan tak update blog aku nih. So sehari lagi kita nak berpuasa dan Aidil Fitri dah menjelma dah lusa nih. Aku bukan sempurna, aku banyak juga buat dosa kat orang sekeliling aku. Tapi aku nak minta maaf ni bukan sbb raya je, sbb aku memerlukan masa yang sesuai nak minta maaf dan aku raya ini masa yang paling sesuai. Serius aku ckp, ucapan maaf kat bawah ni adalah ucapan ikhlas dari hati aku.


Kepada EX aku,
Aku betul2 minta maaf sbb banyak buat salah kat korang, aku tak pernah berdendam dengan korang. Jujurnya apa yang korg assume pasal diri aku lepas breakup sebelum ni adalah penipuan. Aku gunakan kata2 desperate untuk menjauhkan korang dari aku dan MUNGKIN dah buat korang bencikan aku. Tapi aku tak salahkan korang, sbb itulah cara aku nak korang lupakan aku. Sekali lagi, maafkan diriku ini.

Kepada keluargaku,
Mama, abah, adik beradikku...Salam maaf dari diriku, banyak juga dosa aku bila difikirkan kadang2. Walau macam mana pon aku tetap sayangkan keluarga aku kerana diorg yang membesarkan aku dan membantu aku dalam pencapaian hidup skrg. Maafkan segala kekhilafan diriku ini.

Kepada si dia (MHZ),
B sayangkan sayang, b banyak buat salah kat syg tp sayang sabar je kan? Kita dah nak setahun dah 23 Ogos nih, b sayangkan sayang sangat2. Ingat janji kita tau, b tunggu sayang :)

Kepada rakan-rakanku, Facebookers, Twitterians etc.
Maafkanlah diriku jika ada terkasar bahasa dan tersalah cakap dengan korang. Mungkin masa korg tegur aku mood aku tak baik and secara tak sengaja aku lepaskan marah kat korg. Pada yang setia dengan diriku ini, aku sayangkan korg. Koranglah kawan terbaik, hehehe. Mungkin aku dah jarang menegur orang skrg, sbb aku pon nak kurangkan aktiviti online aku...aku nak fokuskan hidup aku. Nak aturkan semula apa yang kurang. Tapi aku sentiasa ingat semua org.

Kepada keluarga angkat,
Maafkan along kalau along da lama xcontact, along byk setelkan hal family skrg. Along xpenah lupa kat semua, raya nanti along beraya dengan semua tau. Nak makan banyak2 bagi badan ni naik! Heee

Aku rasa setakat ni je lah post aku bt masa skrg, idea tak banyak nak karang panjang2...tapi aku harap korang baca segala kemaafan aku...sbb aku ikhlas dan bukan sengaja nak amik simpati korg. Tanggungjawab aku sebagai manusia sudah selesai, hanya kemaafan dari korang je menentukan segalanya. Wassalam.

Monday, July 16, 2012

KAMU

Hatiku tak mampu berbicara, saat kata-kata itu keluar dari mulutmu. Kesalahan yang aku perlu tanggung kerana menyayangimu. Sanggup kamu salahkan diriku kerana segala yang terjadi kepadamu.

    Mungkin diriku ini teramat hina dipandangan matamu, aku cuba menjadi yang terbaik buat dirimu. Aku tak mampu terfikir, apa lagi salahku sampai dirimu begitu bencikan diriku? Aku hanya mampu mengalirkan air mata. Tatkala aku bersolat, aku makin bersedih di hadapan diri-Nya. Hanya Allah yang mampu memahami diriku ini.

    Aku menangis meminta pedoman dari-Nya, apakah salahku lagi? Adakah segalanya dikaitkan dengan diriku. Segala kegagalan dalam hidupmu, dikaitkan denganku...adakah aku punca segala-galanya? Kenapa aku diperlakukan begini, sedangkan aku berusaha mencintai dirimu dengan seluruh jiwaku.

    Adakah kamu sudah berjumpa dengan seseorang yang lebih baik dari diriku? Adakah kamu sengaja menyalahkan diriku kerana perbuatanku? Adakah segala pengorbananku sia-sia? Ya Allah, hinanya diriku kepada dirimu. Jika itu fikiran kamu, aku redha...aku redha dengan ketentuan dirimu terhadapku. Campaklah, buanglah aku ke dalam ruang yang paling dalam.

    Aku tak mampu membahagiakan mu lagi, mungkin ini takdir untuk ku terima. Aku berharap kau bahagia bersama si dia yang baru itu. Aku tahu, aku telah banyak menyusahkan kamu dengan jarak kita yang terlalu jauh...aku redha...dan aku rela melepaskanmu jika ini caranya kamu lihat diriku...

Yang Benar,
Hamba Allah Yang Terluka.

Wednesday, June 27, 2012

New updates, about me...

Assalamualaikum,
   Hope you guys have a great day ahead, i hope. I've been away for the past months, maybe I'm lazy to update my blog like usual. So here's an update at what I've been doing.

I am an extra actors for 'Doa Untuk Aku', a drama for Al-Hijrah Television which will be aired after Aidil Fitr. Just an extra,but you know what...it's a small step for me to become an actor in the future...i hope so. I don't want to become one, just it's kinda fun. I actually like to repair computer software for all I know. Haha.

   Been busy earning money to go to Kuala Lumpur, as I was saying this...I already promised someone that I will go to KL every months to visit. Well, who says love isn't about people that lived far away.

   Well, my appearance kinda changed, I had my hair cut and my face kinda pimple-free for now...Alhamdulillah. And I also, kinda catching up to Gossip Girl...hahaha. Kinda into it for now, not that I like it...but I'm just a fan of drama right now.

   I think that's pretty much all I've been doing. BTW, even though its late to say this but have a great summer everyone!! Yeah, it has arrived in Malaysia as the weather suddenly get soo hot now. And my birthday is coming up, not sure about celebrating...but it's been 6 years since my last celebration which I might say....no one came! Hehehe.

So...goodbye for now :)


Monday, June 25, 2012

Video Blog 1

Hello2, hey sorry for the long time with no posts from me. Well I started my own video blog, maybe its not that good but I could use some pointers. BTW, ignore my British accent! and thanks for watching :)

Saturday, May 12, 2012

Setitik Air Mata Darah [Part 2]


  Jen membuat pelbagai helah bagi mendapatkan Umar dari tangan Maria. Umar adalah lelaki yang lemah bila berada dihadapan perempuan, dia jatuh di tangan Jen. Jen cuba mendesak Umar meninggalkan Maria. Akan tetapi...gagal. Sehingga satu tahap, Maria terpaksa berdepan dengan Jen...Maria pasrah untuk memberikan lampu hijau hidup bermadu kepada Umar. Maria tidak mahu berlaku pergaduhan lagi disebabkan perkara ini.

  Maria menitiskan air mata, bukan sehari...akan tetapi...setiap kali dia bersolat dan ingin tidur. Cuba anda bayangkan, hidup dengan mengetahui bahawa anda mempunyai madu...anda suka? Saya rasa tidak! Jadi kita teruskan. Maria sedih di dalam tetapi menunjukkan muka bahagia di hadapan Jen dan Umar. Umar berasa kasihan terhadap Maria yang terpaksa akur dengan perkahwinannya. Maria tetap bersetuju walau ditanya oleh Umar kenapa sebabnya.

  Hidup Maria selepas Umar berkahwin dengan Jen...kucar-kacir. Jen hanya mahukan Umar untuk dirinya. Maria sentiasa akur dengan permintaan Jen. Itulah situasi hidup perkahwinan mereka, berterusan berlaku perkara yang sama.

  Pada satu hari, Maria merasa kesakitan yang teramat di dalam kepalanya. Dia sangka itu adalah migrain yang menyerangnya, tetapi setelah diperiksa oleh doktor...otak Maria mempunyai tumor. Maria terduduk. Seperti kisah silam Maria, dia mempunyai penyakit migrain yang biasa sejak sekolah menengah. Tetapi apabila diselidik dengan teliti oleh doktor yang lain, dia disahkan mempunyai ketumbuhan. Tiada siapa tahu akan penyakitnya, termasuk keluarganya.

  Kelakuan Umar terhadap Maria makin kasar setelah dia sentiasa bersama Jen. Maria terpaksa akur dengan suaminya, seperti yang disebut di dalam Al-Quran, syurga di bawah telapak kaki suami. Maria tidak mahu derhaka kepada suaminya. Tetapi, kelakuannya selepas ini bakal membuat dirinya menyesal...

  Maria dengan sengaja mencalarkan muka madunya, Jen. Ini menyebabkan Umar berang dan menjatuhkan cerai talak satu kepada Maria. Maria berasa sangat berpuas hati. Kenapa? Teruskan membaca. Kini muka Jen tidak lagi ayu, tetapi Umar masih sayangkannya.

  Dengan berakhirnya kisah cinta suci Maria, dia menghabiskan sisa hidupnya di hospital. Tiada siapa tahu akan penyakitnya...kecuali keluarganya pada masa itu. Dia tidak membenarkan sesiapa pun memberitahu Umar tentang apa yang terjadi. Malam terakhir Maria, dia bersolat Isyak pada malam Jumaat sambil menitiskan air mata...tanpa sedar dia mengeluarkan air mata darah sambil berdoa kepada Allah untuk mengampuni dosa suaminya dan dirinya...pada saat itu...hembusan nafas terakhir Maria diakhiri dengan dua kalimah syahadah.

  Pemergian Maria hanya diketahui oleh Umar selepas selesai perkebumiannya. Ibu kandung Maria menceritakan segalanya kepada Umar. Air mata Umar bercucuran, menyesal dengan perbuatannya kepada Maria semasa hidupnya. Maria memutuskan ucapan kepada suaminya melalui surat yang menjelaskan bahawa dia bahagia bersama Umar sepanjang hidupnya. Dia bersyukur kerana saat dia mencalarkan Jen adalah untuk melihat sama ada Umar mencintai Jen sama seperti mencintai dirinya. Dia sangat bahagia sehingga nafas-nafas terakhirnya.

Berakhirlah cerita cinta tulus dan ikhlas Maria terhadap.....Umar...berakhir tanpa kata..

THE END

Monday, April 30, 2012

Setitik Air Mata Darah...

   Perasaan hati Maria menjadi kaku seribu, satu badannya tidak dapat bergerak, mulutnya kelu untuk berkata apa-apa. Pada saat itulah, Maria pasrah...bahawa dia telah kehilangan insan yang paling disayanginya selama-lamanya. Tiada guna mengalirkan air mata walau menyesali apa yang berlaku, itulah pengakhiran yang...ABADI.

   Diulangi kisah lama, Maria sangat bahagia bersama suaminya yang tercinta, Umar. Umar mempunyai ciri-ciri lelaki sempurna jika dilihat dari luarannya, dia pandai, berkarisma dan merupakan lelaki yang diidamkan oleh pelbagai wanita di luar sana. Dengan kata lain, Maria beruntung mendapat lelaki seperti Umar menjadi penghias hidupnya...akan tetapi kebahagiaanya hanyalah sementara.

   Hidup mereka berdua bahagia, Umar mempunyai rakan sekerja yang baik dan selalu menolongnya di waktu kesulitan. Satu syarikat sudah heboh mengetahui bahawa Umar bertemu jodoh dengan Maria, gadis ayu dari Kedah yang menjadi pujaan ramai lelaki di luar sana. Umar bangga, kerana bukan sahaja itu tetapi isterinya mempunyai sifat budi pekerti yang baik dan merupakan perempuan yang sopan santun.

   Tetapi, hidup yang bahagia dan sempurna itu didatangi oleh seorang wanita bernama Jen. Jen merupakan seorang wanita yang berpelajaran, tetapi pakaiannya agak menonjol ataupon dikenali sebagai tak cukup kain. Jen cukup suka bersosial dan berparti di luar. Dipendekkan cerita, Jen mendapat kerja di satu syarikat bersama dengan Umar. Umar banyak menolong Jen mengenali isu-isu semasa syarikat dan keadaan syarikat.

   Mungkin di situlah Jen mempunyai niat untuk merampas suami tercinta Maria....

BERSAMBUNG...

Friday, April 20, 2012

Got My Heart In Your Hands...


Sayang, b ingat waktu kita pertama kali kenal. Masing-masing masih mentah dengan percintaan. Kita berkenalan dengan baik sekali, suara sayang sungguh manja melayan keletah perangai b waktu mula-mula kita kenali dahulu. Dan seperti yang dijangka, kita ber'couple'. Tidak ku sangka akan mendapat seorang yang memahami diriku seperti kamu.

Tarikh keramat 23 haribulan Ogos 2011 sebagai tarikh kita mengucap kata cinta kita, masih b ingat yang b sangat takut untuk menjalankan apa-apa hubungan dengan seseorang. Dan dengan sifat takut itu, b mencari lagi seorang...betapa nakalnya perangai b pada waktu itu. Tidak cukup dengan satu. Akan tetapi, ditinggalkan oleh orang kedua itu sudah cukup memberi b penyesalan yang teramat.

Selepas ditinggalkan orang kedua, b terus menghantar SMS kepada syg minta dilupakan kerana b tak sanggup untuk menyiksa sayang. B tak sangka sayang boleh memaafkan b pada waktu itu, dan pada waktu itu b jatuh cinta makin dalam dengan sayang. Oh betapa bahagianya diriku dengan dirimu. Sayang, ingat lagi kenangan kita berjumpa buat pertama kali? Di KL Sentral, pada jam 1:30 petang. B masih ingat apabila mata kita pertama kali bertemu...seperti rangkap pertama lirik lagu Ungu - Percaya Padaku.

Aku tak tahu apa yang ku rasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu, melihatmu
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu

B xdpt nak bergerak buat sementara waktu pada masa itu, tetapi b rasa bersalah membohongi sayang dengan kelakuan b pada masa lepas. B menceritakan segalanya kepada sayang pada waktu kita berjumpa itu. Sayang ingat, b bawa sayang pergi teater Dian Sira? B ingat lagi, kita 'spend' banyak masa, sampai ke subuh kita bersama dengan sepupu b berjalan-jalan sekitar KL.

Pada waktu itu, b nekad sayanglah yang betul-betul akan b setia. Dan sampailah sekarang, tiada siapa dapat menyentuh diri b. Walau mata b meliar, akan tetapi b tahu yang b dah ada sayang...dan tiada b teruskan niat untuk berbuat apa-apa dengan renungan itu. B terlalu sayangkan sayang, dan b sangat bahagia dengan sayang.

Ingat janji dan sumpah kita, pegang ketat-ketat. Kerana b pegang dan berusaha untuk mencapai segala impian kita berdua itu. Walaupun ada yang cuba merosakkan hubungan kita walaupun b sendiri...b akan pertahankan cinta kita walau sampai hujung nyawa.

Setakat ini dahulu entry diriku kepada cintaku MHZ.

Tiada siapa dapat merobohkan bangunan...

MoHeZaiMi

Thursday, March 22, 2012

Cinta Sampai Mati.

Demikian bermula satu cerita, epik? Oh tidak! Bakal menggegarkan wayang? Tentu sekali tidak! Haha, inilah kisah cinta yang tiada berbelah bagi oleh seorang wanita bernama Zaera.


   Jika sesiapa mengenali Zaera, dia merupakan seorang wanita yang sangat lincah tutur kata, pandai mengambil hati sesiapa pun yang mendekatinya. Dia tidak pernah menunjukkan kesedihan di hadapan sesiapa pun, termasuklah rakan baiknya sendiri. Tetapi kisah di belakang tabir Zaera, hanya anda pembaca yang tahu.

   Zaera digembar-gemburkan mempunyai teman lelaki yang amat menyayanginya, bagai pinang dibelah dua jika dilihat gambar-gambar di Twitter dan Facebooknya. Ramai memcemburui kebahagiaan Zaera sehingga satu tahap teman lelakinya direbut oleh seorang yang bernama Falin.

   Teman lelakinya (Mohan) mudah termakan pujuk rayu orang, jadi seperti anda bayangkan Mohan telah memadukan Zaera. Zaera patah luluh apabila mendapat tahu bahawa dia mungkin kehilangan teman lelakinya itu. Dia tersiksa di dalam, tetapi menunjukkan kebahagiaan di luaran. Zaera redha dan pasrah menerima perempuan yang telah memasuki hidupnya dan teman lelakinya.

   Setelah bertahun-tahun lamanya, Zaera bahagia kerana Mohan menjaganya dengan amat baik sekali. Zaera dilayan seperti isteri walaupun belum berkahwin dengan Mohan. Dia gembira dan tenang, tetapi jauh di lubuk hatinya...dia sedih kerana kemunculan Falin membuatkannya cemburu.

  Bertahun-tahun Zaera cuba bertanya apakah kekurangannya yang membuatkan Mohan berpasang dua. Mohan membidas soalan tersebut berulang-ulang kali. Kadang-kadang melenting Mohan dengan soalan tersebut sehingga Zaera terpaksa akur dengan takdir sebegini.

   Demikian, Mohan mendapat tawaran bekerja di tempat yang berdekatan dengan Falin. Zaera makin tersiksa, mendapat tahu bahawa mereka mungkin akan bertemu setiap minggu atau setiap hari jika mampu. Tetapi apakan daya, Zaera akur kerana pekerjaan Mohan lebih penting bagi menjamin masa depannya. Mohan berpindah ke tempat kerja barunya.

   Seperti yang dikhuatiri Zaera, perkara yang dibayangkannya terjadi. Betapa sakit hatinya apabila mendapat tahu dari mulut seseorang bahawa Mohan setiap minggu keluar bersama Falin. Dia akur, kerana Mohan masih lagi menghubunginya setiap hari. Zaera tidak sabar untuk menunggu kepulangan Mohan pada ulang tahun mereka makin dekat. Pelbagai surprise Zaera fikirkan untuk menambat hati teman lelakinya itu.

   Tiba hari ulangtahun mereka, Mohan membatalkan kepulangannya. Katanya kerja membebaninya membuatkannya tidak dapat balik kepada Zaera. Zaera akur. Akan tetapi alasan Mohan hanya rekaan semata-mata kerana Falin telah mengajak Mohan untuk bercuti di Singapura.

   Zaera menghubungi Mohan, Falin tidak membenarkannya menjawab panggilan tersebut. Zaera dapat merasa sesuatu yang amat merisaukannya terjadi...jadi Zaera menghantar satu pesanan ringkas kepada Mohan...

"B, sayang syg sangat dkt b. Syg tunggu b balik tau,syg ada surprise kat b. Heeee,syg kat b sampai mati!"

   Mohan membaca dan memadamkan mesej tersebut.

   Setelah balik daripada percutiannya, Mohan cuba menghubungi Zaera, akan tetapi...gagal! Dia mula berasa serba salah dengan Zaera kerana cintanya pada Zaera jauh lebih kuat dari Falin. Dia membuat keputusan untuk pulang berjumpa Zaera.

   Apabila pulang, Mohan mencari di seluruh tempat di mana Zaera mungkin merayap! Akan tetapi, hampa. Tiba-tiba seorang pemuda menegurnya. Hancur hati Mohan mendapat tahu bahawa Zaera diragut dan dia meninggal kerana diseret oleh peragut tersebut. Mohan kecewa dan pergi melawat kubur Zaera.

   Di kubur, Mohan bertemu ibu Zaera. Ibunya memberikan sesuatu kepada Mohan...sebuah jam tangan khas dibuat oleh Zaera sendiri hasil ulangtahun bersama Mohan. Di belakang jam tersebut tertulis...

"Only you I will cherish and only you will be my one...till my death comes after me - Love Z"

   Air mata Mohan bercucuran menandakan berakhirnya sebuah percintaan Zaera yang abadi dan tulus...

Monday, March 19, 2012

Tentang Diriku

Hey peeps, lama x buat post original. So aku nak cite serba sedikit pasal diri aku malam ni.

Dulu aku dengar orang ckp kalau tahi lalat kat dada cepat fofular, macam2 fahaman org zaman skrg. Tapi xboleh percaya 100% sbb nanti jadi syirik :)

1. Aku jenis suka berkawan, tapi tak pandai menegur. Means aku akan balas ape pon yang ditegur oleh orang, kalau ditegur baik2 aku balas baik2. Tapi kalau tetiba nak maki aku, aku akan diamkan je dan berlalu pergi.

2. Aku bukan jenis pendendam, aku sentiasa maafkan sesiapa yang berkenaan. Cuma masa je yang menentukan.

3. Aku halalkan hutang seseorang bila dah terlalu lama dia berhutang ngan aku, aku bukan jenis meng'HARAM'kan sesuatu sesuka hati.

4. Aku kadang2 agak ego tapi aku kawal dari masa ke semasa. Aku bukan sombong tapi ikut masa aku xkan layan sesiapa ikut situasi.

5. Bila dalam sesuatu hubungan, aku boleh jadi cemburu buta @ kuat, kadang2 aku menjadi perosak sesuatu hubungan.

6. Aku jadi moody kalau xda sapa faham pasal diri aku, kalau aku amik berat means aku sayang...tapi selalu salah anggap ke arah lain.

7. Aku jenis suka menolong kawan aku, aku xpenah lupa pasal pertolongan diorg.

8. Hobi aku suka format laptop orang, orang selalu tanya napa aku suka buat laptop org...aku balas "sebab aku suka menyucikan balik benda yang dah kotor". hahahaha~

9. Kalau aku belajar, aku akan bersungguh2 ikut situasi yang diberi.

10. Aku skrg sedang dalam hubungan yang agak kukuh dengan MHZ, aku sayangkan dia teramat sangat sampai aku xtahu sama ada aku boleh teruskan hidup aku tanpa dia.

11. Aku ada dua akaun FB, satu untuk family and satu untuk sosial. Aku xnak campur semua dalam satu fb, nanti jadi pening + masalah.

12. Aku kadang2 suka timbulkan masalah dengan orang lain, tp bersebab lah bukan suka hati nak gaduh.

Tu je dulu, aku xingat perangai aku yang lain...next time ye aku update lagi. Assalamualaikum :)

Kata-kata Hikmah

1.       Siapa yang berwudhu saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.
2.       Siapa yang bershalawat tidak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.
3.       Siapa yang bershalawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.
4.       Bershalawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
5.       ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan bershalawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan sholat fardhu.
6.       Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
7.       Amalkan membaca shalawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.
8.       Siapa yang berniat mandi (untuk solat jum’at) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu sholat jum’at, dosanya akan diampun hingga jum’at berikutnya-Ahmad.
9.       Siapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.
10.   Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW apabila berwudhu, beliau membasahi janggutnya -Tirmizi .
11.   Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apalagi jika makanan itu pemberian orang lain.
12.   Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makan dengan 3 jari (ibu jari, telunjuk & tengah) -Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 atau 5 jari kecuali ada keperluan.
13.   Menurut Sayyid Ahmad dahlan, siapa bershalawat walau sekali pada malam jum’at, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para Nabi.
14.   Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah shalawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.
15.   Perbaharui wudhu tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwudhu dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya -Abu Dawud.
16.   Siapa yang mengamalkan membaca shalawat tiga kali setiap lepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi masalah apapun .
17.   Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum.
18.   Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan bershalawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
19.   Nabi tak makan sambil bersandar -Bukhari. Artinya, Baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman.
20.   Menurut Syihab Ahmad, siapa bershalawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan Ishya, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana.
21.   Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung

Thursday, January 12, 2012

Lirik Lagu Hafiz & Adira - Ombak Rindu

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku



Lirik Lagu Dadali - Disaat Aku Mencintaimu


Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta



Lirik Lagu Ungu - Percaya Padaku


Aku tak tahu apa yang ku rasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu, melihatmu
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu

*Chorus*
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku

Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku

Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku

Repeat *chorus*

Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu

Repeat *chorus*

Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku




Lirik lagu Zivilia - Aishiteru

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu
Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

*Chorus*
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Akan tulus a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan
Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Ulang *Chorus*

Hapus sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Ulang *Chorus*