Friday, December 24, 2010

Do You Think I Give A Damn?!

Post kali ni saje je aku buat nak citekan sal life aku dulu kat sekolah sampai life aku skrg. Life aku bile zaman sekolah sangat2 lah skema, smpai tiap2 hari kalau tolong cikgu xsah! Hahaha~

Jet Leonhart waktu sekolah

Sekolah dulu biase la, nama skema la diorg panggil aku...Razmi. Hahahaha, ade pengalaman hitam waktu aku form 2 dulu. Aku penah ade diari, dalam tu tercatit sume bende sal aku. As usual, korg tahu la tangan manusia ni gatal nak pegang hak milik orang walaupun bende tu HARAM! So, some of my friends baca my diary. Aku tak kisah kalau diorg hanya simpan rahsia tu kat diorg.
TAPI!! Yang aku bengang diorg pegi canang rahsia aku kat semua orang. I mean, WHAT THE FUCK! Maaf language aku agak kasar dalam post kali ni. Tapi kebenaran ni sampai sekarang aku ingat. Sebab diorang dah jatuhkan maruah aku dekat semua orang.

Tapi tak pe, do i give a damn ngan ape diorang nak ckp. At least aku teruskan belajar kat sana sampai habis SPM. Ok la result SPM aku, cukup nak sambung study.


After School

Straight je lepas sekolah, aku tukar nama aku dan cuba nak lupekan pasal sekolah. Disebabkan ape yang jadi, aku TERPAKSA buang semua rakan2 yang aku kenal waktu sekolah dulu. Memang still jumpe diorang, even the one yang baca diari aku, tapi aku terpaksa hipokrit ngan diorg. 

Satu je bende aku akan ckp kalau diorg baca entry post ni, aku takkan maafkan korang selagi korang tak mengaku ape salah korang! Bukan nak jadi jahat, tapi agak2 la diorang....kalau baca diari aku, simpan rahsia aku tak pe. Ni pegi canang kat orang sampai aku jadi bahan kat sekolah dulu.

Tak kisah lah, asalkan aku nekad nak berubah nama dan diri aku. Aku ubah nama aku jadi Jet Leonhart. Nickname yang sampai sekarang berkumandang kat setiap pelusuk social network. Hahahaha~

Masuk Politeknik

Waktu masuk politeknik, aku sangat skema lagi. Sampai muncul seorang hamba Allah SWT yang ubah gaya fesyen aku dan style aku. Aku sangat2 syukur dapat jumpa insan macam dia. Hohoho. Aku takkan lupa kehidupan aku kat politeknik.

Sana aku dpt bezakan yang mana satu kawan dan yang mana satu lawan. Semua orang aku berkawan, yang dengki biar je kat diorg...tergugat la tu! Kah3! Yang aku sure, aku takkan keluar tanpa ada orang dengan aku. Bukan takot, tapi aku tak suka bile aku keluar je ade orang tengok2 aku. Mcm nak makan pon ade, haish!

Ni je la post aku kali ni, sorry kalau entry kali ni membosankan korang. Hahaha, saje nak buat post lain dari yang lain. So until next time, Salute!

Monday, December 20, 2010

Cara Memotong Kuku Mengikut Islam

This article is taken from PakarHowTo

Korang tahu tak adab memotong kuku? Kalau tak, di sini jet tuliskan tentang adab dan cara memotong kuku dengan betul.

Semoga bermanfaat dan dijadikan amalan kita kelak.
 


1. Baca Doa Ketika Memotong Kuku


2. Cara Potong Kuku Tangan (Mengikut cara yang diajar oleh Syeikh
Baijuri)

Dimulai dari jari telunjuk tangan kanan, kemudian jari tengah, jari
manis, jari kelingking, berikutnya barulah ibu jari tangan kanan.

Kemudian seterusnya, dimulai dari kelingking tangan kiri, jari manis,
jari tengah, jari telunjuk dan akhirnya ibu jari tangan kiri.

Sila lihat ilustrasi seperti dibawah untuk lebih jelas ;


3. Cara Potong Kuku Kaki (Mengikut cara yang diajar oleh Ibnu Rif’ah)

Dimulai dari kelingking kaki kanan dan seterusnya mengikut tertib jari
sehinggalah kelingking kaki kiri yang terakhirnya.

Sila lihat ilustrasi seperti dibawah untuk lebih jelas ;


4. Hari-hari Yang Disunatkan Memotong Kuku

Terdapat dalam sebuah hadith Nabi SAW bermaksud ;

“Barangsiapa memotong kuku atau mengerat kuku pada;

SABTU – Mempusakai penyakit akilah (yang disebabkan banyak makan)

AHAD – Hilang berkat

ISNIN – Mempusakai alim fadhil (berilmu dan mempunyai kelebihan)

SELASA – Mempusakai kebinasaan

RABU – Mempusakai jahat perangai

KHAMIS – Mempusakai kaya

JUMAAT – Mempusakai ilmu dan lemah lembut

Desingan Telinga...Kenapa Ya?

Mesti korang penah terasa telinga berdesing teramat sangat kan? Aku kadang2 terasa gak, entah nape malam semalam ade terdetik kat hati nak tahu maksud telinga berdesing ni. Tapi ingat, hanya info, bukan betul pon mende ni. Hahaha~



Telinga sebelah kanan berdesing/berdengung

antara pada jam 06-07 pagi hari
bermakna akan mendapat kabar buruk

antara jam 07 - 08 pagi hari
bermakna akan difitnahkan orang yang menjadikan guncingan orang

antara jam 08 - 09 pagi hari
bermakna akan berencana pergi jauh dan entah itu sendiri atau bersama
orang lain

antara jam 09 - 10 pagi hari
bermakna akan ada berita yang kurang menyenangkan tentang keluarga

antara jam 10 - 11 pagi hari
bermakna akan ada penghalang dari rencana perjalanan anda sebaiknya
ditunda atau dibatalkan dulu

antara jam 11 - 12 siang hari
bermakna akan ada khabar yang kurang mengenakkan yang datangnya
bersamaan dengan surat yang akan diterima dalam waktu dekat

antara jam 12 - 13 siang hari
bermakna akan ada saudara jauh yang datang dengan membawa cerita lama

antara jam 13 - 14 siang hari
bermakna akan ada ajakan maka-makan

antara jam 14 - 15 siang hari
bermakna akan ada sesuatu yang membahayakan anda dalam waktu dekat

antara jam 15 - 16 sore hari
bermakna akan ada berita dari keluarga yang entah itu yang menyenangkan
atau menyedihkan

antara jam 16 - 17 sore hari
bermakna akan ada perjalanan jauh yang akan anda lakukan dalam waktu dekat

antara jam 17 - 18 sore hari
bermakna anda sedang menjadi pembicaraan banyak orang

antara jam 18 - 19 sore hari
bermakna akan ada sesuatu yang berharga pergi meninggalkan anda

antara jam 19 - 20 malam hari
bermakna akan mendapat berita buruk dari kalangan sendiri

antara jam 20 - 21 malam hari
bermakna akan ada keberuntungan yang besar untuk anda

antara jam 21- 22 malam hari
bermakna akan ada yang mengancam anda

antara jam 22 -23 malam hari
bermakna akan ada berita yang baik datang kepada anda

antara jam 23 - 24 malam hari
bermakna akan ada seseorang yang jatuh cinta

antara jam 24 - 01 pagi hari
bermakna akan ada sesuatu wejangan yang diberikan oleh orang tua

antara jam 01- 02 pagi hari
bermakna akan ada perselisihan antara kerabat sendiri

antara jam 02- 03 pagi hari
bermakna segala perjalanan yang ada kerjakan akan selamat sampai tujuan.

antara jam 03- 04 pagi hari
bermakna akan ada yang sesuatu yang hilang yang anda nilai sangat berharga

antara jam 04- 05 pagi hari
bermakna akan ada sesuatu yang merugikan anda jika anda seorang pekerja
anda akan diberi peringatan dari pimpinan

antara jam 05- 06 pagi hari
bermakna akan ada orang yang akan mencelakakan anda

Telinga sebelah kiri berdesing/berdengung

antara jam 06-07 pagi
bermakna akan ada tamu yang menguntungkan dalam waktu dekat.

antara jam 07-08 pagi
bermakna akan melakukan perjalan jauh dalam waktu dekat

antara jam 08-09 pagi
bermakna akan kedatangan keluarga dekat

antara jam 10-11 pagi
bermakna akan selamat dalam perjalanan yang akan datang

antara jam 11-12 siang
bermakna akan kedatangan keluarga dari seberang lautan

antara jam 12-13 siang
bermakna akan terserang penyakit dalam waktu dekat

antara jam 14-15 siang
bermakna akan kedatangan tamu


antara jam 15-16 sore
bermakna akan bepergian jauh baik beurusan usaha atau urusan kerja,
sendiri atau bersama-sama.

antara jam 17-18 sore
bermakna dalam waktu dekat akan mendapat keuntungan besar bagi usaha
dagang yang dirintis dan dalam waktu dekat akan naik pangkat bagi pekerjaan.

antara jam 19-20 malam
bermakna akan menerima pernyataan cinta dari seseorang dalam waktu dekat
ini.

antara jam 21-22 malam
bermakna akan menerima undangan perkimpoian dari teman dekat

antara jam 22-23 malam
bermakna akan kedatangan pencuri

antara jam 23-24 malam
bermakna akan menghadapi penghalang dalam mengurus perkara yang sedang
dihadapi

antara jam 00- 01 dini hari
bermakna semua cita-cita akan yang direncanakan akan segera tercapai

antara jam 01- 02 dini hari
bermakna akan menerima kabar yang sangat menyengkan

antara jam 02- 03 dini hari
bermakna akan ada perseturuan dalam keluarga.

antara jam 04- 05 pagi hari
bermakna and akan mendapat usaha pekerjaan baru

antara jam 05- 06 pagi hari
bermakna akan ada musyawarah dan mufakat dalam setiap persoalan yang
dihadapi oleh anda sebagai jalan keluarnya.